Loading Events

« All Events

Metro Atlanta’s Urban Waters Symposium

September 14 @ 9:30 AM - 4:00 PM

Metro Atlanta’s Urban Waters Symposium  

“Appreciating and Protecting Metro Atlanta’s Urban Natural Areas: Old Problems, New Trends… New Approaches” 

This is a lively, interactive discussion on our work on climate resiliency and environmental justice in and around West Atlanta. We will open with an introduction to West Atlanta Watershed Alliance WAWA. Our Keynote speaker Jacqueline Echols of the South River Watershed Alliance will share the benefits and challenges regarding Metro Atlanta’s watersheds (30 min). To follow will be a panel and breakout session that will explore urban waters, Urban Food and Forests and Urban Health. The breakout sessions will start with what is WAWA doing in these spaces and spark interactive conversations between elected officials, non-profit organizations, community-based organizations, academics, agency scientists to identify actionable next steps toward creating healthy and resilient watersheds. The Symposium will highlight on what we’ve accomplished, the important work that still remains, and the goal of fostering collaboration among diverse stakeholders to achieve the shared goals of cleaner, greener, healthier, and more sustainable watersheds.. 

This Symposium style “State of the Watershed” dialog will include Presentations of Student led  Scientific Projects: “Heat Islands in Metro Atlanta.”  

Register 

Trees Atlanta Gallery, KENDEDA BUILDING ON CHESTER AVE., SEPTEMBER 14, 2022, 10 a.m.- 4 p.m.  FREE, pre-registration at meridian herald.org. 

A near day-long opportunity for community engagement, education and community development opportunity for everyone interested in our unique ecosystems. 

Session Tracks 

Urban Waters  

Urban Food and Forest  

Urban Health 

Agenda:  

09:30 AM Check-In, Networking, and Breakfast 

10:00 AM Welcome and Introduction to WAWA (10 Minutes) 

10:10 AM Breakfast Plenary: Urban Waters: Keynote Jacqueline Echols South River Watershed (30 min) 

10:40 AM (30 min) Panel EPA Water/USDA NRCS/CoA Watershed Mgt/CRK/AmRivers/GA EPD  

11:20 AM (30 min) Break Out Discussions WAWA + Community Based strategies 

12:00 AM (15 min) Lunch Plenary: Urban Food and Forests reflections on the landscape & Introduction of the panel Jamilia Patchwork City Farms  

12:15-12:45 Panel (30 min) TA/USDA Forest/CoA Office of Resiliency/Womb wellness/ Food Partner/ 

12:45 – 1:15 (30 Minutes) Break Out Discussions  

BREAK View Eco Art 

1:30 PM (15 min) Urban Health, Wellness & Quality of Life Panel Introduce the panel Jessica H. Norris 

1:45 – 2:15 (30 min) GATech/Morehouse School of Med/Emory Hercules/Conservation Fund/EPA Lead program  

2:20-2:50 (30 min) Break Out Discussions  

Call to Action 3:00 – 4:00 pm EcoAction/WAWA 

Details

Date:
September 14
Time:
9:30 AM - 4:00 PM

Venue

Trees Atlanta Kendeda Building
225 Chester Ave SE
Atlanta, GA 30316
+ Google Map